Elias & David i 67-poängsledning efter det tyska VM-rallyt.

 
Juniorlandslagsföraren Elias Lundberg med kartläsare David Arhusiander debuterade i Rally-VM sammanhang förra veckan då ADAC Opel Rallye Cup gästade ADAC Rallye Deutschland. En rejäl utmaning och samtidigt en barndomsdröm för de båda svenskarna.
 
Tävlingen omfattade dryga 30 mil specialsträckor över fyra dagar, mer än den dubbla distansen mot vad de tidigare deltävlingarna varit. På grund av den långa tävlingen så delades poängdelningen upp i två deltävlingar för ADAC Opel Rallye Cup. Den första under torsdag/fredag och den andra under lördag/söndag.
 
Tävlingen började inte som svenskarna förväntade sig och dem blev 4:a i den första deltävlingen efter en del strul.
 
– Det började inte som vi ville, redan på den första publiksträckan så körde jag fel och fick backa vilket vi tappade ca 12 sekunder på, förklarar Elias och fortsätter. Det var inget vi hängde upp oss så mycket på då fredagen skulle bli en lång dag med flera tuffa sträckor. Men oflytet fortsatte och redan på fredagens andra sträcka så gjorde jag ett litet misstag när regnet kom och skadade bakaxeln. Detta tappade vi en del tid på och låg därför på 4:e plats. Men mekanikerna bytte bakaxeln snabbt och vi kunde ta en sträckvinst direkt, men därefter ströks tyvärr resterande sträckor och vi förblev 4:a. Detta gjorde att vår ledning i cupen halverades ner till 20 poäng.
 
Deltävling nummer två skulle komma att bli en helt annan visa för det svenska ekipaget. Nu var det revansch i siktet och även en betydligt tuffare och längre tävling som skulle köras.
 
– Vi laddade om inför lördagens sträckor och hade ett bra humör på morgonen. Vilket visade sig skulle behövas inför de 15 mil sträckorna som skulle köras på lördagen. Vi var snabbast direkt, tog sedan 4:a sträckvinster under lördagen och tog åt oss en ledning på över en minut på väldigt tuffa sträckor. Vi var speciellt nöjda med att inte bara klara den ökända sträckan ’’Panzerplatte’’ på 38 km utan också vara snabbast på den båda gångerna, säger en mycket nöjd Elias.
 
Detta gjorde att det som krävdes var att bevaka ledningen ända till målgången på söndagen, vilket gick vägen. Efter den framgångsrika veckan i Tyskland toppar fortfarande Elias och David tabellen. Men nu med utökad marginal, närmare bestämt med 67 poäng ner till tvåan Gregoire Munster. Nu återstår två deltävlingar i cupen och 100 poäng till att köra om.

Bild: Sascha Dörrenbächer