Vinst i SM-premiären

Årets tävlingssäsong hade inte kunnat börja bättre. I fredags åkte Elias Lundberg och Jim Hjerpe med team till Söderhamn för den första deltävlingen i 2017 års SM-serie, som även fungerade som kval till söndagens Sprint-SM, där mästarna koras på en gång efter två semi- och finalåk. SM-deltävlingen avgjordes under lördagen på en 7km lång sträcka som kördes två gånger. Målsättningen för teamet var att försöka börja få in en bra känsla för bilen och framhjulsdriven körteknik, och att försöka få med sig så många poäng som möjligt.

Elias & Jim startade i mitten av klassen, och första åket kördes i ett stabilt och säkert tempo. När vi kom imål berättade radioreportern att de var snabbast dittills, en tid som dessutom stod sig mot resterande startande. Första sträckan i en framhjulsdriven bil och första sträcksegern i SM var därmed avbockad. ”Helt ofattbart, jag förstår ingenting”, var Elias spontana kommentar. När de andra klasserna kördes var det väldigt många bilar som kom till service med punkteringar, vilket gjorde att Elias & Jim bestämde sig för att köra ”safe” i åk två; hellre tappa några placeringar och ändå plocka med sig viktiga SM-poäng, än att chansa, slå punktering och tappa alla poängen.

Andra åket kördes exakt så och de försämrade sin tid med dryga 3 sekunder. Men allteftersom de övriga tiderna kom upp på resultatlistan så insåg de att de fortfarande stod kvar på första plats, och därmed var karriärens första SM-vinst bärgad. ”Så otroligt kul, det var verkligen ingenting vi förväntade oss när vi åkte hit, inte ens i närheten”, utbrister en överraskad Elias och fortsätter; ”Vi tog det lugnt och väjde för varenda sten vi såg, vi såg ju hur det gick för många andra, men det gick ju vägen ändå och nu leder vi SM-serien”, avslutar en glad Elias.

Tiderna räckte även för avancemang till SM-sprinten på söndagen, som sändes på SVT. 25 av ca 80 tvåhjulsdrivna bilar gick vidare från lördagen till semifinalen, där sen de 10 bästa gick vidare till finalen. Elias & Jim kvalade in som tredje snabbaste, och som enda R2/otrimmade, bil. I finalen blev de tillslut 6a. ”Vi är ändå så otroligt nöjda, hela helgen har varit långt över förväntningarna. Det var en bonus att ta sig vidare till söndagen, och att vi lyckades kvala in som 3a till finalen mot alla trimmade bilar och få visa upp oss i TV för alla de som hjälper oss, släkt och vänner känns helt fantastiskt”, avslutar Elias Lundberg.

Nästa tävling är SM-deltävling #2, som avgörs i skogarna runt Östersund den 24-25 Februari.